lauantai 29. kesäkuuta 2013

Seisen no Iberia ryhmäesitys @ Desucon Frostbite 2014

Elikkä tavoitteena on saada Seisen no Iberia esitys Desucon Frostbiteen! Varaconina toimii taas 2014 Desucon.

Kokoonpano on tällä hetkellä seuraava:

Layla -Nia
Shaytan - Lotta
Enja - Gwendy
Saranda - Hakkis
Trin - Chiheisen
Tsadi-sensei - KuroiWing

Päätoimisena ohjaajana toimii Haikara (myös ihmis-Layla mutta ei pakosti esityksessä), ja auttavina käsinä toimivat Murkki ja Liva.

Desucon rajoittaa esityksen 3 minuuttiin, joten ajankäyttö pitää olla tehokasta. Suunniteltu kulku on kuitenkin tämä:

1. Tsadi ja Gitano siskojen esittely, tästä eteenpäin he toimivat naraattoreina
2. Missä ollaan, mitä tapahtuu
- pikainen selitys konfliktista ja sodasta (muutama lause, tai yksi lause riittää)
-> "Reconquista, reconquista!"
3. Laylan esittely + "kuolema"
4. Shaytanin kohtaaminen + diili
5. Vastakkain asettelu, Gitana ja Tsadi valoissa
- pätkä "yleisön jako" kohdasta, käännökset screenillä
6. Shaytanin ilmestys, Laylan päätös
7. Lopettavat sanat


Tarkoituksena olisi pyrkiä saamaan mahdollisimman paljon toimintaa ja alkuperäistä musiikkia. Narraatio suomeksi, ja taustalla kappaleiden karaoke versioita. Tämä saattaa tästä muokkaantua ja reippaasti, mutta tässä on kuitenkin jonkin sortin pohja, jota lähdemme työstämään.


Harjoituksia, tai oikeastaan harjoitusleirejä pyritään pitämään usein, mutta pyrin tekemään työtä niin, että voitte viedä mahdollisimman paljon työtä "kotiin". Haluan kuitenkin nähdä prosessia mahdollisimman paljon. Muutamat viimeiset kerrat pyrkisin pitämään jossakin vuokrattavassa peilisalissa. Yksi on Porissa, mutta pyrkikää löytämään edullinen ehkä kaikille muille paremmin sopivalta paikalta.
Jos siis nyt jo tiedät, että ryhmään osallistuminen tulee olemaan hankalaa, sano, ja anna paikkasi mahdollisesti toiselle. On sääli jättää tämä väliin, mutta ryhmäesitys vaatii omistautumista, ja ilkeintä mitä voi ryhmälle tehdä, on tiputtautua kesken. Jokaiseen harjoitukseen ei tarvitse päästä, mutta se olisi erittäin suotavaa.


Mutta, iloisempiin sanoihin, tämän ei ole tarkoitus olla kuitenkaan kuivaa työskentelyä. Tulen esittämään jonkinmoisia sääntöjä ennen työskentely prosessin alkua, joilla tullaan välttämään pahimmat ajan ja energian hukat, ja kyetään työskentelemään tehokkaasti. Älkää kuitenkaan säikähtäkö, koska tärkeintähän on kuitenkin että kaikilla on kivaa!


Koko prosessin ajan otan vastaan ajatuksia, ja ideoita. Kyse on kuitenkin ryhmätyöskentelystä, ja vaikka minulla olisi kuinka vahva visio, en aina huomaa kaikkia mahdollisuuksia. Älkää siis olko hiljaa, olivat ajatukset tai ideat kuinka hölmön kuuloisia tahansa.


Phew. Siinä näin aluksi.

14 kommenttia:

  1. Minulla on ainakin Rintsun ansiosta kokemusta cosplayesityksien tekemisestä ryhmässä (niin onnistumisista ja epäonnistumisiin), joten voin sanoa tietäväni mihin tässä ollaan ryhtymässä. Voin jo etukäteen sanoa että jos harjoituksia pidetään Keski-Suomessa niin raha ja matka voi tulla ongelmaksi. Varsinkin kun Traconiin asti on joka kuussa Rintamasuunnan harkat.

    Ja itse esityksestä! Tuli vain yllättäen mieleen tämmöinen idea, että jos meidän esityksessä ei kerrottaisikaan kaikkia asioita niin kuin canonissa (koska cosplay esityksillä on hauskaa kertoa asioita joita ei oikean juonen aikana tapahtunut. niinkuin fanficeissä esim.). Mietin siis, että jos esitys alkaisikin jotenkin näin..:
    Esitys alkaa pimeydestä (of course), lavalle tulee hämärä valaistus. Shaytan on lavalla "vangittuna" (eli siis ennen kuin Layla tulee kuvioihin). Shaytan puhuu jotain? Jotain joka selittää tilannetta, "Kuinka kauan siitä onkaan....? Ikuisuus.. Siitä on vähintäänkin ikuisuus kun NE telkesivät minut tänne!" jne emt haha. ..ja tähän se selkeä ajatuksen juoksu sitten lakkasikin, sori mut kello on 20 yli kolme yyh. Pääasia nyt kuitenkin varmaan oli et alotettaisiinkin Shaytanin näkökulmasta koska mua ainakin kinostais nähä vähän senkin fiilinkejä ku kuitenkin sen ikuisuuden sillä oli... Tässä siis jotain minun pääkopastani, katotaan jos saisin koottua ajatuksiani huomiseksi tai jotain..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin ja siis syy miksi ryhdyin yllä olevaa pohtimaan on, koska jos kisaan ollaan menossa - ja kun esiintymisaika on se kolme minuuttia - yleisön ja tuomariston mielenkiinto pitää herättää nopeasti. Tämä on siis minun mielipiteeni, mutta minusta mysteeriset hahmot mutisemassa mysteerisiä asioita saa nopeasti uteliaisuuden heräämään ja imaisemaan katsojan sisään tarinaan.

      Poista
    2. Hmm, siit sen pitäisi kulkea sulavasti johonkin toiseen pisteeseen. Selkeytä hiukan, tällä hetkellä kuullostaa irralliselta jos kulkee shaytanista gitano siskoihin ja siitä takaisin shaytaniin, jossa tilanne on jälleen samankaltainen?

      Poista
  2. Ah. Menin lupautumaan tähän hetken päähänpistosta, mutta nyt pitää miettiä uusiksi, koska jos (ei vieläkään tietoa olenko vai en) olen ensi lukuvuoden Lappeenrannassa, tulee kalliiksi matkustaa useaan kertaan sieltä Poriin (Tai edes Lahteen) ja takaisin, eikä ole yksinkertaisesti siihen varaa. Miun pitää siis kattoa vähän uudestaan, saattaa olla, että joudun sittenkin luovuttamaan paikkani jollekulle muulle. :/

    VastaaPoista
  3. Vähän epäilyttää esityksen raakaversio. Seisen no Iberia on kummiskin niin eeppinen, että sen änkeminen kolmeen minuuttiin ees jotenkuten vaikuttavasti on mahdotonta. Mielummin valitsisin jonkun pätkän, joka esittää rauhallisemmassa tahdissa, hoppuilulla menee maku koko esityksestä, eikä yleisö pysy mukana.

    VastaaPoista
  4. Ottakaa huomioon että kun sanon "x:n esittely" tarkoitan kohtauksen tarkoitusta, en kirjaimellista "tämä tässä on mestari Tsadi". Kuten alkuperäisessä materiaalissa, tälläiset hoidetaan muutamalla lauseella, ja todella paljon informaatiota saa yhteen lauseeseen, ilman että se kuullostaa "hauki on kala hauki on kala".

    Tarkoituksena ei ole myöskään seisoskella ja olla puhuvia päitä, vaan laittaa jotain katseltavaakin yleisölle.

    Seisen no Iberiassa ei kuitenkaan tapahdu kuitenkaan kovinkaan paljoa, jos leikkaa historiaa ja raamattua pois. Niillä on omat tarkoituksensa levyllä, mutta vallitseva konflikti on parempi tiivistää.

    Raakaversio on todellakin raaka, mutta ymmärtäkää myös että tuo on tiivistys. Otan vastaan vaihtoehtoisia ehdotuksia, mutta älkää kuvitelkokkaan, ettei harjoitellessa se lähde muokkaantumaan. Tällä hetkellä kyseessä on pohja ja lähtökohta, ei valmis käsikirjoitus.

    Esityksen tahti selviää paremmin harjoituksissa kuin tekstimuodossa. Jos näyttää mahdottomalta saada jonkinmoinen tarinallinen kokonaisuus, voidaan ottaa vain yksi pätkä. Riski kuitenkin yhdessä pätkässä on, että se on kovin irrallinen, tai osa hahmoista jää syrjään. Haluan kuitenkin että kaikilla on oma vuoro spotlightissa.

    VastaaPoista
  5. mä yritin hyvin raakamaisesti avata tuota Haikaran postaamaa ehdotusta, en tiedä onko tää sitten yhtään sen selvempi koska herp, mun runolliset kyvyt töiden jälkeen vähän hakusessa :-D SAA JA TÄYTYY MUOKATA...........

    1. *heikkoja sodan ääniä taustalla*
    Heading west for long years…the never-ending journey of wandering…
    Now…look carefully at Iberia in holy war…the history of conflicts.
    Saranda…”
    “I understand.”
    “Trin…”
    “As you wish…”
    “Enja…”
    “Yes, Master Tsadi.”
    (tämän kohdan voi tiivistää ja muuttaa hieman, pääasia että tuo sota tulisi esille)

    2. *sodan äänet tulevat kovempaa esille, reconquista pätkää hieman, joka kuitenkin sitten lopulta päättyy kuin seinään--*

    3. "Kyaaaaaaa!" *laylan kiljaisuun :--D* THUMP.
    "Isänsä puolelta x, äitinsä puolelta x, ketä Laylan tulisi inhota tässä konfliktissa? Ennen päätöstään, hän tulee surmatuksi..." taas, muotoilkaa kauniimmaks

    4. *pahaenteistä öhh jumputusta??*
    "Pimeä ja kostea luola. Jotenkin kivasti sealed tulen demoni, Sssssshaytannn."
    *tähän jotain hienoa ja tosi karvasta shaytanin monologia :--D, mut sillein kaikuna ja kuiskauksina eli vähän niinku MENNEISYYDESSÄ tapahtunutta shittiä. voi koittaa laittaa vaikka alkamaan edellisen kerronnan aikana* TAI vaihtoehtoisesti niitten "ookko nää demoni" shitit taustalle.
    "Miehen kryptisyydestä huolimatta, Layla ei näytä pelon hiventäkään. Mies tarjoaa hänelle... " en niin osaa selittää iberiaa tänään.

    5. Vastakkain asettelu, Gitana ja Tsadi valoissa
    - pätkä "yleisön jako" kohdasta, käännökset screenillä (oma ehdotus olisi, että jos käännöksiä ei käytetä vaan laitetaan karaoke-träkki taustalle ja me vaan huudetaan ne replat tosi vihaisena :-D

    6. ""Are you brethren killing each other even now? Mankind! I am your true enemy!"
    Laylan päätös ja, koska meillä ei ole varaa pyrotekniikkaan, valoja ja liekkejä screenille!!

    7. "After the demon has departed,
    A holy united kingdom centered at Castilla was formed.
    Would this signify the end to the long holy war that plagued Iberia?
    We who have lost our motherland are wanderers,
    And can only watch over history, passing it on through song.
    It is my dearest wish that the neighing of the war-steeds from afar
    Will not cross the fortified borders - the summit of mount Pyrenees...”

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niijoo tajusin kans tänään, et meidän layla (kun erillinen ihmisversio näytöksessä tosiaan saattais mennä säädöks :D) tarttee sit kans jonkinlaisen kaavun tohon alkuun. hupun voi sit dramaattisesti vetää pois siinä sopimuksen tekomomentilla!!

      ja ehkä ennen kuolemaa, kaapulayla voi siellä meidän "sotatantereen" tiimellyksessä haahuilla, näyttäen kauhistuneelta ja tietämättömänä kenen puolella seisoisi ´3`

      Poista
    2. Hmm, no tää avaa joo vähän paremmin.
      Tosin haluan vielä varmistaa: haluatte siis, että tää menee esityskilpailuun, jossa se raja on 3 minuuttia? Mahdollisuutenahan on myös varata tila ja pitää pidempi esitys (kuten Rintamasuunnan esitykset, Gwendoly tietää). Siinä tosin kääntöpuoli ois että saadaanko katsojia...

      Jos/kun Sound Horizonin materiaalista lähette Reconquistaa ja yleisön jako kohtaa poimimaan, suosittelen Moiran konsertin Seisen no JCB Hallia. Kiitos siinä esityksessä olleen taustaporukan, jotka osas sanat, nää kohdat on erittäin vaikuttavia. (Ja joo, varmaan kaikki ois tän voinu päättää mutta mun oli pakko tunkea nenäni asiaan...)

      Lähen pohtimaan ykkösestä asti:
      1: Voidaan ottaa Seisen no JCB Hallista sen verran esimerkkiä, että Tsadin vikat sanat sulautuu Reconquistaan. Alkudialogikin on ihan kiva, mutta pahoin pelkään että Tsadin verkkaista tahtia pitää vähentää.

      2+3: Hmm, näiden välinen vaihdos mua vähän pohdituttaa: periaatteessa reconquista on vaikuttava päättää pelkkään hiljaisuuteen pienellä kaiulla, mutta toisaalta Laylan kiljaisu ois oiva aasinsilta päästä aiheessa eteenpäin... Hmmhmm...
      Narrator-ehdotus: "Hänen x:n murhaama isänsä oli y ja y:n murhaama äitinsä x: kumpaa osapuolta tulisi Laylan inhota tässä konfliktissa? Kysymys olennainen mutta turha, palavan nuolen lävistäessä hänet..."

      4: Tähän kohtaukseen joo paljon mystisyyttä, kuiskauksia ja pelottavaa taustamusiikkia! :) Shaytanin ja Laylan dialogi ois kiva säästää kokonaiuudessaan, miten se oli livessäkin. Narration vois alustavasti jtn tämmöstä, käänsin vaan jotenkuten enkun käännöksistä:
      "Kylmänkostea luola...
      Kooman vangitsema mies...
      Kadonnut liekki paljastuen hänen sielussaan... (Revealed in his soul?? Täh?)
      Avaten rubiininpunaiset silmänsä, hän kysyy tytöltä/tiedustelee tytöltä. Vastaukseksi hän sai 'Layla'.
      Tyttö palautti kysymyksen. Miehen vastaus oli kryptinen.
      Tyttö julisti tämän demoniksi. Mies nauroi mysteerisesti.
      Jyrkänteelläkin kyyhöttäessään, tyttö ei ilmaise pelkoa..."
      (Kielikuva? Vois muotoilla paremmin... "Perched upon the precipice" on originaali.)

      Sitten joku tosi dramaattinen "juomme iäisyyden myrkkyä"-kohtaus, kunnon "romanssi" puree aina teiniyleisöön, heh.

      5: Suosin käännökset screenillä ideaa. Meiän epämääränen huuto ei voi olla kovinkaan vaikuttavaa, vaikka olisikin suomeksi...

      6: Tässä täytyy pitää huolta että Shaytanin ja Laylan sisääntulo, eleet ja replat on tarpeeksi vaikuttavia ja ylimielisiä. Punainen valo ois tässä (ja koko esityksessä) aika mahtava, vanhempien yrityksestä löytyy semmosia muoveja joita voidaan lamppujen eteen pistää, mutta jos Desucon ei pysty niitä laittamaan paikalleen me ollaan ilman.

      7: Ehdotan, että karsitaan sanoja sen verran, että se voidaan pitää Tsadin verkkaiseen tahtiin.

      Hokasin just, että ilman lauluosuuksia meiän Gintanoilla ei oo tyyliin yhtään spotlightia... Mites niiden kaa toimitaan?
      Ainii ja halutaan me et tää on jotenkuten suomeks (ainakin tämän vaikutelman olen saanut), vai vedetäänkö rohkeesti englannilla? Ei tarttis narrationeita kääntää XD

      Poista
    3. mulla oli mielikuvana, et just noi kerrontaosuudet jaetaan gitanojen kesken :')

      desuconilla ainakin näkyi olevan värillisiä lamppuja, joten ei luulisi punaisen valon olevan kauhean vaikeaa saada.

      mulla oli tossa "käännökset screenillä" kanssa vain se suurin pelko, että se osuus on kuitenkin tosi pitkä laulujen kanssa. 30s kuitenkin tässä esityksessä tosi pitkä aika ja kun pitäisi nyt kaikkea pyrkiä /tiivistään/ :|. parhaiten toi nyt kuitenkin selviää, kunhan saadaan jonkinlaista raakaääniraitaa tehtyä.

      ei englanniksi vetäminen silleen olisi paha asia, itsellä ainakin oli vain ajatus, että suomalainen yleisö voisi pysyä kärryillä paremmin suomalaisen puheen kanssa. vaikka sitä suomalaisten englannintaitoa julistetaankin, niin ei se aina välttämättä kärryillä pysy, kun tulee puhetta kuitenkin nopsaan ulos. lisäksi osa niistä, jotka kertojan osuudet vetää (ei vielä kerran ole päätöstä, onko livenä vai nauhalta) voisivat tuntea olonsa varmemmaksi ihan suomeksi.

      ja vielä lopuksi, jep, esityskilpailuun. tuo pidemmän esityksen tekeminen kävi mielessä, mutta tosiaan kun tuo sound horizon ei ole niin tunnettu vielä suomessa ja, emt, tuntuisi vähän tyhmältä vetää sama show vähän pienempänä kuin minkä voi suoraan dvd:ltä katsoa :-D ehkä sit KUN(!!) meitä on enemmän ja pystyttäisiin tekemään joku hieno medley monesta albumista kerralla niin voidaan asiaa uudelleen harkita.

      vastasin nyt vähän sekalaisesti kaikkeen, l-lol.

      Poista
    4. Kerrontaosuudet Gintanoille, tietysti. Miksen heti tajunnu? :D

      Punanen lamppu ois tosiaan mahtava, live-esityksiä kun kattoo niin ne puvut on lähestulkoon luotu punasta valoa varten :D

      Hmm joo, suomeksi siis kuulostaa hyvältä.
      Sekalainen on ok, sitä se vastailu tuppaa olemaan ja nyt mie ainakin olen hyvin kärryillä nyt.


      Heräsin juuri unesta, jossa meillä oli esitys. Sanotaan vaan että kyseessä oli Märchen-komedia, jossa oli kaks Tettereä... Mitä tämä ryhmä tekeekään minulle? :D

      Poista
  6. Noteeraan tässä että en ole ignoorannut tätä vaan tartun tähän piakkoin. Hyvä kun te kirjotatte mulle valmista pohjaa. Otan teiän kirjotukset ja ehdotukset ja koetan kirjoittaa muokatun version oman näkemyksen pohjalta, jolle saa jälleen antaa palautetta/muokata. Koetan myös jos kykenisin lukemaan oman versioni läpi kellon kanssa.

    Mitä live tai nauhoitus näkemyksiin tulee, itse haluaisin mahdollisimman paljo njuontoa livenä. Se on heti aidompaa, mukavampaa ja siinä säilyy kontakti. Nauhotus ja lipsync on heti "muovisempaa". Shaytanin kaikki äänet tosin nauhalta jotta saadaan lisättyä tarvittavat effektit + jos saataisiin hyvin miehistä ääntä?

    Tämä tietysti tarkoittaa että ajoittaminen on tärkeää, ettei mikään dialogi mene nauhoituksen päälle jne, mutta koetetaan tehdä tästä mahdollisimman helppoa. Muokataan sitten tarpeiden mukaan jos esim tulee teknisiä ongelmia.

    Joo, valojakin pitää miettiä tarkkaan, kun nekin on helppo keino ilmaista tunnetilaa. Esim ennen 'diiliä' voisi olla kylmä sininen, joka siitä sitten vaihtuisi punaiseen jne, näin esimerkkinä.

    Gitano siskoille lisäksi huomio, että harjoituksiin en vaadi kokonaista pukua valmiina, tietenkään, mutta koettakaa ottaa joku korvaava hame, siltä varalta että tulee pientäkään tanssisoolon pätkää tai muuta elehdintää. Muistuttakaa että muistutan kun sovitaan harjoituksista.

    VastaaPoista
  7. Tässä informaatiota desuconin valoista: http://desucon.fi/desucon/blogi/2012/05/jotta-maailma-ei-olisi-mustavalkoinen---asiaa-valoista

    VastaaPoista
  8. Mie ja Sukkapuikko voidaan olla kuvaamassa, jos saadaan pari kameraa käyttöön (itse voisin kuvata yläparvelta ja siskoni alhaalta, jos saadaan sellaiset istumapaikat lapuille). ^^ Ja myös jos muita apuja tarvitsette, niin täältä löytyy ~

    VastaaPoista